Ayı Koyunları Telef Etti

Şebinkarahisar'ın Turpçu köyü Yanıkgöl yaylasında ahıra giren ayı 20 küçükbaş hayvanı telef ederken 10 hayvanı da yaraladı.

Ayı Koyunları Telef Etti
Ayı Koyunları Telef Etti
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Fikri Dede ve oğlu Hüseyin Dede'nin yaptığı açıklamada ;

"21 Mart Salı sabaha karşı köpeklerin havlamasını duydum aşağıdan seslendim. Traktörüme binerek Turpçu köyündeki evimden 2 km yukarıdaki Yanıkgöl yaylasındaki ahırıma hayvanlarıma ot vermek için geldim. Ahırın önünde tahtadan çitle çevrili ana kapının kırıldığını fakat açılmadığını, ahırın arka köşesindeki pencere önünüdeki duvarın yıkıldığını ve tellerin demirlerin parçalandığını gördüm.

Ahırımın içine girdiğimde telef olan hayvanlarımı görünce şaşkına döndüm. 12 koyun ile 8 kuzumun telef olduğunu ve diğer 10 tane küçükbaş hayvanımın (7 koyun 3 kuzu) da yaralandığını gördüm. Etrafı gezince ayının izlerine rastladım. Bu bölümümdeki ahırımda 36 küçükbaş hayvan vardı. Etrafı inceledim ahırımın 5 metre aşağısına ayı tarafından kazılan kuyuyu gördüm, bir koyunu buraya getirmiş kazıp gömeceğini tahmin ediyorum. Ayılar yiyeceklerini gömer sonrada yerler. Ayının ayak izleri belli ve ayıyı kaçarken görenler var. Yıllardır aynı ahıra hayvanlarım için kullanıyorum böyle bir olay yaşamadık. Oğlum Hüseyin olayı böyle görünce jandarmaya ve DKMP lara haber vererek yetkilileri bildirdi. Jandarma ve DKMP şefliği olay yerinde incelemelerde bulundu. Telef olan hayvanlarımın yaklaşık zararı 10 bin TL nin üzerinde. Kaymakamlık Vakfına ve DKMP şefliğine zararımın tesbit edilmesi ve giderilmesi adına başvuru da bulundum. Bizler köy halkı olarak ayının yeniden zarar vermesinden ve bizlere saldırmasından korkuyoruz" dedi.

Köy muhtarı Ekrem Yayla'da konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.

"Ayının önce kapıyı sökmek istediğini kapıyı sökemeyince duvarı yıkarak pencereden içeri girmiş. Hayvanları içeride belinden yaralayıp, ahırın dışında açtığı kuyuya leşleri gömmeye çalışmış, hava aydınlanınca da kaçmış. Eğer bu yaban hayvanı kurt olsaydı koyunları boğazından boğardı, bu ayının işi tuttuğunu sırtından yere vurmuş ve öldürmüş. Yaylaya çıkan vatandaşlar ayıyı kaçarken görmüşler, ayının izleri var. Ayı kurt gibi yabani hayvanların çiftçilerin yetiştirdiği büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara saldırarak zarar vermesi sonucunda mağdur oluyoruz. Bu hayvanlarla nasıl baş edeceğimizi bilemiyoruz" dedi.

Fikri Dede'nin telef olan 20 küçükbaş hayvanı ilçe özel idaresi tarafından gönderilen kepçe ile kazılan kuyuya gömüldü.

Haber: Gülsen Akyol Mutlu

23 Mar 2017 - 20:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Alucra Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alucra Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Alucra Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Alucra Haber değil haberi geçen ajanstır.