Karahasan Köprüsü'nde Defineci Tahribatı

Tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Karahasan Deresinin üzerine 1928 yılında inşa edilen Köprü defineciler tarafından tahrip edildi.

Karahasan Köprüsü'nde Defineci Tahribatı
Karahasan Köprüsü'nde Defineci Tahribatı
+6
Haber albümü için resme tıklayın

Son dönemlerde gazetelerde define aramak için dedektör reklâmlarının verilmesi sonucunda definecilerin çoğalmasına ve böylece tarihe mal olmuş eserlerin bilinçsizce yok olmasına sebep olmaktadır. Gazetelerde ve ulusal medyada yer alan bu tür reklamların kısa yoldan zengin olma hayali güden hayalperest ve sorumsuz insanların Anadoluya mal olmuş tarihi dokuları yok edilmesine sebep olmaktadır. Son olarak Alucra'da 1928 yılında Köymen İnşaatın kurucusu merhum Mustafa Köymen'in ilk müteahitlik eseri olan Karahasan Köprüsü definecilerin tahribatından nasibini aldı. İlgili kurumların duyarsızlığı bir tarihi eseri daha yok etmeye mahkum bırakmıştır. Sorumsuz insanların bu tür eylem ve fiillerinde herhangi bir ceza-i işlem yapılmaması bu insanların sayısını her geçen gün arttırmaktadır.

Karahasan Köprüsü tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Alucra-Şebinkarahisar karayolunun 13. km sinde Karahasan Deresinin üzerine 1928 yılında inşa edilmiştir. Daha önce bu taş köprünün yerinde ağaç köprü bulunmakta idi. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile beraber her tarafta mevcut yollar yenilenerek yeniden yapılmaya başlanmıştı.

Ulaşımsızlığın acısını 93 harbinde buna mukabil Balkan Harbinde ve 1.Dünya Savaşında görerek yaşayan ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'de öncelik olarak ana ulaşım görevini üstlenmiş yolların bakımını ve yapımını yapmıştır. İşte bunlardan bir tanesi de Bayburt-Alucra-Şebinkarahisar-Amasya yoludur. 2000 yıllık bu tarihi yol, Anadolu'daki kurulmuş devletlerin varlığını sürdürülmesinde önemli bir yapı taşı olmuştur.

Bu kadar önem arz eden yol üzerindeki kesme taştan yapılmış olan Karahasan Köprüsü duyarsızlıkdan ve ilgisizlikten yok olmaya doğru gitmektedir. 1992 yılında Şiran-Alucra-Şebinkarahisar D-40 Devlet Karayolunun yapımıyla birlikte tarihi Karahasan Köprüsü yol güzergahı dışında kalarak sessizce geçmişte yapmış olduğu büyük hizmetin onur ve haşmetiyle gelip geçen yolcuların ilgisini ve minnetini almaktadır.

Bizim görevimiz ise bugünden sonra Çalgan Köylü kesme taş ustaları tarafından yapılan bu nadide esere sahip çıkmaktır.

Haber - Fotoğraf :

Kadir BEKİROĞLU

Erdem EKŞİ

27 Eyl 2009 - 21:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Alucra Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alucra Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Alucra Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Alucra Haber değil haberi geçen ajanstır.