Şebin'de Tarihi Eserler Restore Ediliyor

Şebinkarahisar'ın eski Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç'in çabalarıyla ilçe merkezindeki Taş Mescit ve Avutmuş Mahallesindeki Behramşah Camii'nin onarım çalışmalarına başlanıldı.

Şebin'de Tarihi Eserler Restore Ediliyor
Şebin'de Tarihi Eserler Restore Ediliyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Şebinkarahisar'ın eski Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç'in çabalarıyla ilçe merkezindeki Taş Mescit ve Avutmuş Mahallesindeki Behramşah Camii'nin onarım çalışmalarına başlanıldı.

Şebinkarahisar ilçe merkezinde Kale dibinde bulunan Taş Mescitin onarımına başlanması için gereken restorasyon projelerinin hazırlanması ve Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünden gerekli izinlerin çıkarılması çalışması tamamlandı. İdaremize bağlı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Şebinkarahisar Kaymakamlığı ile eşgüdüm içinde yürütülen Kültür Varlıklarının İhyası kapsamında onarım programına alınan Taş Mescit, Miladi 1350li yıllarda Eretnaoğullarının Karahisar-ı Şarki valisi Melik Ahmed Bey zamanında yapılmış önemli bir kültür varlığı olarak kayıtlara girmiş. Bütünüyle taştan imal edildiği için Taş Mescit olarak anılan yapının devlet-vatandaş iş birliği ile onarımına önümüzdeki günlerde başlanılacak. Söz konusu eserin onarımının tamamlanması ile bir kültür varlığı daha hayat bulmuş olacak.

Öte yandan Avutmuş Mahallesi'nde yer alan ve tarihi 830 yıl öncesine dayanan, adını Mengücekoğulları Beyliği'nden Fahreddin Behramşah'tan alan aynı zamanda Selçuklular döneminin izlerini taşıyan Behramşah Caminin restorasyon ve çevre düzenlemesi işlemlerine başlanarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Şebinkarahisar Belediye işbirliği ile turizme kazandırılıyor.

Din ve Tarih Turizmi İvme Kazanıyor

Camilerdeki restorasyonlarla birlikte Şebinkarahisar'da din ve tarih turizminin ilerleyeceğini belirten Belediye Başkanı Şahin Yılancı, "Fatih Camii, Tamzara Camii, Meryemana Manastırı ile Atatürk Evi ve Müzesi restorasyonunun tamamlanmasının ardından Behramşah Camii´nin de restorasyonuyla adeta bir açık hava müzesi olan ilçemiz din ve tarih turizmiyle yeniden ivme kazanacaktır. Bu tarihi yapımızı turizme kazandırarak ilçemizi inşallah Karadeniz Bölgesi´nin en cazip ve en çok ziyaret edilen ilçesi haline getirmeye gayret edeceğiz. Restorasyonun tamamlanmasının ardından gelecek olan tur otobüslerinin rahatlıkla giriş-çıkışlarının sağlanması ve ziyaretçilerin daha rahat gezebilmeleri adına Belediye olarak yol genişletmesi ve duvar yapımı işleri ile yolda bulunan trafonun yerinin değiştirilmesi işlemlerine başlanmış durumdadır" dedi.

Alucra'daki Tarihi Eserlere Sahip Çıkan Yok!

Şebinkarahisar'ın eski Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç'i kutluyor ve tebrik ediyoruz.

Görev yaptığı süre içinde ilçenin tarihi dokusuna sahip çıkarak atıl durumda olan, yıkılmış, yok olmaya yüz tutmuş tüm tarihi eserleri Anıtlar Kurulu ve İl Turizm Kültür Müdürlüğü yetkililerine tescilleterek bu eserleri Din ve Tarih Turizmine kazandıracak çok önemli adımları atmıştır.

Alucra'da bulunan tarihi binalarda bu kapsamda neden restore edilmesin?

Alucra'da tarihe şahitlik etmiş bir çok eserde yetkilerin artık sahip çıkmasını beklemektedir. Alucra'da turizm konusuda ilçeye hareketlilik getirebilecek başlıca eserler şunlardır:

Kamışlı Kilisesi, Çakrak Köyünde bulunan Kiliseler ve Tarihi Köprüler, İğdecik, Fevzi Çakmak ve Çalgan Köylerinde bulunan konaklar, Kavaklıdere Köyündeki Kemer köprü, Pirili Köyündeki İkizler Tepesi, İhsan Beyler Konağı, İnanç Turizmi için Boyluca, Gürbulak, Hacı Hasan, Bereketli ve Fevzi Çakmak köylerindeki Evliya türbeleri gibi ilçede bir çok eser restore edilebilir, turizme açılabilir.

Yeterki öncülük eden biri olsun, tıpkı Şebinkarahisar'daki gibi...

Kamışlı Kilise'nin tarihi ve Restore edilmesi ile alakalı 2011 yılında yazılan Makaleyi okumak için TIKLAYINIZ.

Anıtlar Kurulu ve Şebinkarahisar Kaymakamlığının Çalışmaları ile alakalı Haber için TIKLAYINIZ.

Alucra'da Turizme Kazandırılmayı Bekleyen Kamışlı Kilisesi, Çakrak Köyü Kilisesi, Kemer Köprüsü ve Kavaklıdere Köyü Kemer Köprü

17 Eyl 2016 - 06:06 - Kültür & Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Alucra Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alucra Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Alucra Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Alucra Haber değil haberi geçen ajanstır.