Tılsımlı Gömlekler Sergisi

Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan tılsımlı gömlekler Tekstil Takı Tasarım hocası Fatma Fisunoğlu Tekoğlu ile yeniden yorumlandı.

Tılsımlı Gömlekler Sergisi
Tılsımlı Gömlekler Sergisi
+8
Haber albümü için resme tıklayın

Fatma Fisunoğlu Tekoğlu hocamız ve öğrencileri, birer sanat eseri olan tılsımlı gömleklerin tasarımlarını yaşatmak için Tılsımlı Gömlekler ve Takılar isimli bir sergiye imza attı.

Tekstil Takı Tasarım hocası Alucralı hemşerimiz Fatma Fisunoğlu Tekoğlu tarafından Türk İslam sanatının nev'i şahsına münhasır başyapılarından, inanç dünyamızın kültürü "Tılsımlı Gömlekler" menşei modern&klasik çalışması, hocanın Türk sanatına bir hediyesi aynı zamanda gelecek nesillere de sonsuz sanatların kapılarını açan bir anahtarı olma özelliğinde.

Sergi açılışında ilk olarak söz alan İSMEK takı-kuyumculuk zümre başkanı Fatma Fisunoğlu, Bu sergiyi hazırlamadaki amacımız kültür mirasımızın bir parçası olan tılsımlı gömleklerden esinlenerek yaptığımız eserleri gelecek kuşaklara aktarmaktır. Gömlekler üzerinde Osmanlıca metin olarak dilek ve isteklerimizi beyit şeklinde yansıtmaya çalıştık. Çukurbostan Uygulama Merkezi Kuyumculuk Atölyesinde öğrencilerimizin inanarak ve aşkla çalıştıkları eserleri sizlerin beğenisine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. diye konuştu.

Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak, hastalıklardan korunmak, şifa bulmak gibi niyetlerle giyindikleri tılsımlı gömlekler, sergiye konu oldu. Üzerinde ayet, dua, hadis ve semboller bulunan tılsımlı gömlekler bugün pek çok özelliği ile sırrını hala koruyor. Sembollerin ne anlama geldiği ya da 2, 3 yılda dokunduğu rivayet edilen gömleklerin nasıl 8 bin çözgü ipiyle yapıldığı bilinmiyor. Bugün sırlarını hala koruyan tılsımlı gömlekleri, tasarladıkları takılarla yorumladı.

Bağ, telkâri, ajur kesim ve örgü teknikleri ile yapılan takılarla eşleştirilen tılsımlı gömlekler, 5 Mayıs ile 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

10 May 2016 - 07:51 - Kültür & Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Alucra Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alucra Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Alucra Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Alucra Haber değil haberi geçen ajanstır.