Şiranlılar İlçenin Geleceğini Sempozyumda Konuştu

Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) tarafından gerçekleştirilen iki günlük sempozyum Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşti.

+7
Haber albümü için resme tıklayın

5-6 Kasım 2022 tarihlerinde Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Sanat Merkezinde Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) tarafından organize edilen 2 günlük sempozyum'da ilçenin sorunları değerlendirilip; tarım, turizm, sanayi, coğrafya, tarih, kültür, spor ve madencilik gibi konularda proje önerilerinde bulunuldu.

Şiran Kaymakamlığı, Sarıyer Belediyesi, Şiran Belediyesi, Gümüşhane Üniversitesi, Yeşilbük Belediyesi, ŞİDEF, GÜSİAD ve ŞEKAV İş birliğinde gerçekleştirilen organizasyonda dünü, bugünü ve yarınıyla Şiran'ın altyapısından, ekonomisine, kalkınma önerilerinden, tarım ve hayvancılığına, tarih, kültür ve turizminden, şehirleşme kültürüne; madencilik ve yerel kaynaklarına, coğrafya ve demografik değişimlerine kadar birçok konu ele alındı.

Sempozyumun ilk gününde Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H.İbrahim Zeybek tarafından Şiran'da Coğrafya-Nüfus ve Göç konuları konuşulurken, KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız tarafından Şiran'da Sosyo Ekonomik Yapı ve Kalkınma Modelleri değerlendirildi. Prof Dr. Cüneyt Şen Şiran madenciliğini, Tokat GOP Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Demir ve Zonguldak Bülent Ecevİt Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hamza Ekmen ise Şiran Tarihi ve Değerleri Odağında Turizm konulu sunumunu yaptı.

Gün sonunda konuyla ilgili tartışmalar ve öneriler dinleyiciler tarafından yapıldı. Sempozyuma katılan konuşmacılar konuların takipçisi olacaklarını, bu konuların sürekli sıcak tutulması gerektiğinin altını çizdi.

ŞİRAN İÇİN PROJE ÖNERİLERİ TOPLANDI

Sempozyumun ikinci gününde Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Beyazlı ve Gümüşhane Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Yolcu tarafından Şehirleşme Kültürü, Altyapı ve Ulaşım ile Şiran'da Tarım ve Hayvancılık konulu sunumları gerçekleştirildi.

İkinci günün son oturumda hem yüz yüze hem de online ortamda yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi. Bu çalışma İle mevcut organizasyonun değerlendirmesi yapılarak Şiran'a dair proje önerileri toplanıp kayıt altına alındı. Etkinlik sonrasında İlçenin sorunları değerlendirilerek; tarım, turizm, sanayi, coğrafya, tarih, kültür, spor ve madencilik gibi konularda proje önerileri incelendi.

Katılımcıların büyük çoğunluğunun Şiran’a yatırım yapma arzusunda olduğu ifade edilen sempozyumda katılımcılar ve akademisyenler tarafından Şiran için prestij projeleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

1-Tarsun dağı Tüneli ve Gölova yolu: Şiran’ın Karadeniz’e limana açılması ve Karadeniz bölgesinin Orta Anadolu ve Akdeniz’e ulaşım aksının en rantabl güzergahının bu hat olduğu vurgulandı ve bu konuda her kesimin sürece katkı vermesi gerekliliği ifade edildi.

2-Şiran-Kelkit Organize Sanayi Bölgesinin Kurulması: Çilhoroz dağı üzerinde Kelkit ilçesi ile birlikte kullanılacak bir organize sanayi bölgesi hazırlığının yapılmasının gerekliği vurgulandı. Zigana Tüneli ve Tarsun dağı tüneli sonrasında Trabzon limanına yaklaşık 1,5 saatlik bir mesafede olacak OSB bölgesi sayesinde ülkemizde 6. Bölge teşviklerinden yararlanabilecek başka bir bölge olmadığı, bunun bir fırsat olduğu, ciddi yatırım çekme potansiyeli bulunduğu ve özellikle tarımsal sanayi başta olmak üzere orta-yüksek teknoloji için de bir yatırım fırsatı olabileceği belirtilerek kısa vadede bu yatırım için fizibilite çalışmasına başlanması kararı alındı.

3- Tarım ve Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi: Potansiyel yatırımcılar için tarım ve hayvancılık alanında yatırım ortamları hazırlanmalı ve özellikle genç nüfusun bu sektöre yönlendirilmesi sağlanmalıdır.

4- Gaz beton tesisi yatırımı: Şiran OSB veya farklı bir lokasyonda gazbeton tesisi kurulumu özel müteşebbislerce yapılmalıdır. Bu konuda potansiyel yatırımcılarla ve/veya konsorsiyumlarla görüşmeler yapılmalıdır. Yatırımcı için uygun yatırım zemini hazır edilmelidir.Temel girdiler olan Kum, çimento, kireç, alçı, alüminyum, demir ve su bölgeden rahatlıkla temin edilebilir durumda olup, ülkemizde 8 üretici firma ve 16 üretim tesisi ( en yakın K.maraş) mevcuttur. Yurt içi Pazar dışında yurt dışı pazarda ana alıcıların ilk sırasında Gürcistan gelmektedir. Ulaşım aksları ve bölgesel durum göz önüne alındığında rantabl bir yatırımdır.

5-Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi: İlçenin her kademe eğitim kurumların altyapısı (fiziksel, teknolojik ve insan kaynağı açısından) güçlendirilmeli, ilçe eğitim öğretimde cazibe merkezine dönüştürülmelidir.

6-İlçede Kobi-Tarım-Turizm üçlemesinin olduğu bir köy projesi: Şehre yakın bir lokasyonda, turizm akslarının üzerinde içerisinde tarımsal üretim (tıbbi aromatik bitkiler, bal, fasulye, göğem eriği vb…), kobi ölçeğinde üretim (kök pekmezi, kilim, kuşburnu ürünleri, vb…) olan ve turizme açılmış, içerisinde kültürel değerlerin yaşatıldığı, ürünlerin satışının gerçekleştirildiği bir köy oluşturulmalı, bunun için Doka/Dokap/AB kaynakları gibi kaynaklara yönelinmelidir.

08 Kas 2022 - 17:17 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Alucra Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alucra Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Alucra Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Alucra Haber değil haberi geçen ajanstır.