
18.5.2018 tarihinde 7143 sayılı vergi affı kanunu resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yazımızda vergi borcu olan vatandaşlarımızın ne şekilde kanundan yararlanabileceklerini ifade etmeye çalışacağız.
Kanunun kapsam yönünden birçok kamu alacaklarını kapsamaktadır. Bunlardan bazıları Vergi, SGK alacakları, Matrah Artırımı, Kasa/Stok Affını içermektedir.
Vergi alacaklarında yapılandırma kapsamına giren;
* Kesinleşmiş tüm kamu alacakları,
* Belediye ve diğer kamu alacakları,
* İhtilaflı alacaklar(Yargı aşamasında ki uyuşmazlıklar.),
* İnceleme ve tarhiyat aşamasında ki işlemler,
* Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odalarındaki borçları kapsamaktadır.
Yapılandırmaya konu olacak alacaklar 31.03.2018 tarihi esas alınarak belirlenmiştir. Bu tarihe kadar olan borçlar yapılandırma kapsamına girmektedir.
Örnek verecek olursak kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırmasında kamu alacakları şu şekilde yeniden yapılandırılarak ödenecektir.
Ödenecek Tutar | Yapılandırma Kapsamında Tahsilinden Vazgeçilen Tutar. |
Vergi Asıllarının Tamamı | Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezalar ya da idari para cezalarının tamamı |
Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezaların %50’si | Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezaların Kalan %50’si |
Gecikme faizi, gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar. | Gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacakların tamamı |
Yapılandırma kapsamında ödemeler peşin veya iki ayda bir ödenmek şartıyla 6-9-12-18 aylara bölünmektedir. Yapılandırma başvuru tarihi 31 Temmuz 2018 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda SGK borçlularının ilk ödeme günü Ağustos 2018 sonu, vergi borçlularının ilk ödeme günü ise Eylül 2018 sonu olarak gerçekleşecektir.
İlk iki taksitin süresinde tam ödememesi durumunda ve bir takvim yıllında ikiden fazla taksitin süresinde veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yapılandırması
31.03.2018 tarihini kapsayan dönemler itibaren kamu borçları bu yapılandırma kapsamına girmektedir.
* Sigorta Primi
* Bağ-Kur
* İşsizlik Sigorta Primi
* SGDP
* İsteğe Bağlı Sigorta Primi
* Damga Vergisi
olan borçlarımızı yeniden yapılandırarak, yapılandırma kapsamında ki ödemeleri ve cari aylarda ki borçlarımızı süresinde ödememiz durumunda bir çok peşin ödeme indiriminden yararlanma imkanımız olacaktır.
7143 Sayılı Kanun çok kapsamlı olup birçok ayrıntıyı içinde barındırmaktadır. Bir sonra ki yazımızda Matrah Artırımı ve Kasa/Stok Affına değinmeye çalışacağız. Vergi borcu olan vatandaşlarımızın ödeme imkanları durumuna göre kanundan yararlanmaları büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Saygılarımızla.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Şerif Bıyıkcı
Yorum Yazın