
Engellik tanımı doğuştan veya sonradan, bir hastalık veya kaza sebebiyle bedensel, zihinsel, ruhsal veya duygusal sebeplerden dolayı günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri çeken, koruma, bakım ve destek duyan kişidir.
Ülkemizde sosyal devlet anlayışı içersinde engelli vatandaşlarımıza bazı imkan ve haklar tanınmıştır. İş hayatında, sosyal hayatta, toplum içerisinde engelli vatandaşlarımızın ne kadar rahat bir yaşamimkanı sunarsak, sosyal devlet anlayışına ve bireysel olarak üstümüze düşen sorumluluğugerçekleştirmiş oluruz.
Engellilere tanınan haklar içerisinde kendi alanımız olan vergisel konularda haftanın anlam ve önemi içinde değinmek gerekirse;
*ÖTV Muafiyeti
-Engelli vatandaşların satın alacağı araca engellerine uygun ek donanım yaptırarak düzenlenmesi ya da %90 ve üzeri engelli bulunan kişilerin alacakları 0 km araçlarda ÖTV muafiyeti tanınmaktadır. Engelliler için yararlanılan bu muafiyet 5 yılda bir uygulanmakta olup, 5 yıl geçmesinden sonra ÖTV'siz tekrar araç alabileceklerdir.
*MTV Muafiyeti
-Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu motorun hacmine göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisinden engelli vatandaşlar için muafiyet verilmiştir. Engelli vatandaşın adına tescil olan taşıt için, ilgili vergi dairesi müdürlüğüne raporuyla birlikte başvuru yapması gerekmektedir.
*Konutta Emlak Vergisi Muafiyeti
-Engelli kişilerin sahip olduğu konutlarda, kendileri ikamet etmesi ve 200 metrekareyi geçmemesi şartıyla emlak vergisi muafiyeti tanınmaktadır. Konutun bağlı bulunduğu belediyeye raporu birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.
* Engelli ve Malulen Emeklilik
-Engelli vatandaşlara sağlık sebebiyle erken emekli olma imkanı tanınmıştır. Malulen emeklilik ve
engelli emeklilik olarak ikiye ayrılan emeklilik türleri raporun, yaşın, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve engelin ortaya çıkış durumuna göre farklılık göstermektedir.
*Çalışan Engelliler İçin Gelir Vergisi İndirimi
-Çalışma gücünde kayıp oranına göre, ücret veya kazançlarında belirli indirimler uygulanmaktadır.
Engeli ücretli, serbest meslek erbabı, basit usulde vergilendirilenler veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler içinde yararlanılabilinmektedir.
1. Derece Engelliler (%80 ve üzeri)
2.Derece Engelliler (%60 ve %79 )
3.Derece Engelliler (%40 ve %59)
Bakıma muhtaç olup herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilere, engelli aylığı verilmektedir.
Başvuru için rapor oranı, gelir kriterlerine bakılmaktadır. Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için bir çok belediye ve özel kuruluşlarında sağlamış olduğu imkanlardan indirimler yapılmaktadır.
Engelli Haftası sebebiyle, engellilerin toplumsal yaşamlarındaki sorunların çözüm bulması dileğiyle.
Saygılarımla
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Şerif BIYIKCI
Yorum Yazın